Tygblöjor eller engångsblöjor? Vad är enklast?

Första tiden med en nyfödd bebis handlar framförallt om tre saker: Amning, sömn och bajs. I jämförelse med de andra två är bajset det minst glamorösa, men det är förstås ändå viktigt och oundvikligt att ta hand om! Det första valet en står inför som förälder är då troligtvis det mellan tygblöjor eller engångsblöjor.

Med tanke på hur mycket annat det är som är nytt i det nya livet med en bebis skulle jag säga att det är enklast att börja med engångsblöjor. Sedan kan ni om ni vill övergå till tygblöjor gradvis – förslagsvis på dagtid till att börja med. Vad jag har förstått fortsätter många med engångsblöjor nattetid, vilket vi också gjort även när vi testat tygblöjor.

Fördelar med tygblöjor

Bättre för miljön

Det första som slog mig när vi började använda engångsblöjor är vilket berg av bokstavligt talat skitiga sopor som de genererar. Det skär lite i mitt gröna hjärta varje gång jag slänger en blöja. ”Om man jämför antalet blöjor som går åt för engångsblöjor respektive tygblöjor, så ligger antalet engångsblöjor som används för en hel blöjperiod per barn på ca 4000-6000. Jämförelsevis räknar man med att ca 6-8 tygblöjor (om man använder sig av onesize-blöjor) med 18 extra set med inlägg räcker för en hel blöjperiod per barn”, går att läsa på På barnsidan.se1.

Bättre för plånboken

barnsidan.se kan även läsas att ”upp till tre fjärdedelar av den genomsnittliga blöjomkostnaden per år kan sparas om man väljer tygblöjor istället för engångsblöjor”. Startkostnaden för att få en full uppsättning blöjor kan dock vara hög, men tygblöjor går oftast också att få tag på begagnat, till exempel i Facebook-gruppen ”Köp och Sälj tygblöjor mm”. Förslagsvis börjar ni med att köpa några få för att prova er fram till vilket så kallat ”system” ni gillar. Vi fick en omgång vikblöjor och blöjskal av en granne och det blev därför väldigt billigt att komma igång.

Fördelar med engångsblöjor

Färre blöjbyten

Eftersom engångsblöjor suger upp kiss så bra behöver de egentligen bara bytas när det kommit bajs i dem, för att undvika att bajset fräter på bebisens rumpa. I början bajsar dock de flesta bebisar rätt ofta, men när jag skriver detta och vår son är fyra månader är vi nere i en förbrukning av fyra blöjor per dygn när vi använder enbart engångsblöjor. Hur ofta ett barn bajsar varierar dock stort – från massvis av gånger per dag till någon gång i veckan.

Mindre tvätt

Dock genererar andra delar av bebislivet också en hel del tvätt ändå, till exempel kräks och bröstmjölk på både era och barnets kläder. Det är därför inte säkert att ni behöver tvätta oftare bara för att ni använder tygblöjor. Däremot kan ju mängden tvätt vara mindre. Kiss består av 95% vatten och är sterilt när det kommer ur kroppen så det enda obehagliga med kiss på blöjor eller kläder är eventuell lukt. Det finns också flera trix för att minska mängden bajs i blöjan, till exempel så kallad babypottning (se eget inlägg) och att lägga små tyglappar eller inlägg av papper som fångar ev bajs och gör att det kan räcka med att skölja ur blöjan och hänga den på tork för användning igen innan den slängs i tvätten.

Vad är bäst för bebisens hud?

Jag har tyvärr inte koll på det, men min gissning är att det är ungefär likvärdigt. Något som vi upplevt som ett ”mirakelmedel” för huden är dock kokosolja. Vi smörjer numera vår sons rumpa med det vid varje blöjbyte och har på så sätt kunnat undvika rödhet och utslag. Tidigare smorde vi rumpan med ekologiska Weleda Nappy Cream åtminstone inför natten, men på senare tid har vi upplevt att kokosoljan kan ersätta även det. Innan vi upptäckte Weledas blöjkräm använde vi ibland Inotyol. Den är också bra mot röd rumpa men är betydligt kladdigare och kan vara svårt få bort från tyg och ge fläckar.

Vi använder också kokosolja vid behov istället för vanlig babyolja för att underlätta rengöring av eventuellt intorkat bajs. En klick kokosolja i badvattnet kan också ersätta babyolja, tvål och schampo för rengöring. Visst känns det trevligare att använda något som till och med är nyttigt att äta i det vatten din bebis ska plaska runt i? Det finns många sorters kokosolja att välja mellan, men vi har valt att använda en kallpressad och ekologisk olja som inte är doftfri.

Slutsats

Så vad ska en välja? Som många andra kör vi med både och, men det ska erkännas att vi använder mest med engångsblöjor nuförtiden, framförallt av bekvämlighetsskäl för att slippa byta blöjor varje gång bebisen kissat, som man kan behöva göra med tygblöjor. Blöjtillverkarna kan dock vilja ”lura” en till att byta blöja så fort bebisen kissat genom att med en indikator visa om bebisen kissat i blöjan eller inte. Samtidigt skryter de om hur torra blöjorna är. En del råd från blöjtillverkarna kan en dock lyssna på, som detta från Libero:

På natten bör du bara byta blöja på barnet om det har bajsat eller om det läcker ut kiss. Skulle det hända har du förmodligen använt fel storlek på blöjan. Prova med en större storlek. Om barnet bara har kissat när du byter blöja på natten behöver du inte tvätta av det med vatten. Byt bara lite tyst och stillsamt, helst utan att tända starka lampor.

  1. Barnsidan.se. Tygblöjor – fördelarna och hur du tvättar dem. http://www.barnsidan.se/bebis-spadbarn/tygblojor-fordelarna-och-hur-du-tvattar.htm

Lämna ett svar